Wij vinden dat de oplossing allereerst vanuit de basis moet komen, vanuit de huisartsen zelf

Caspar van Sambeek, Huisarts Waalre

Oplossing vanuit de artsen zelf

,,Er speelt een aantal problemen. Werkdruk, huisartsen die geen opvolger kunnen vinden, de opkomst van commerciële ketens. Wij vinden dat de oplossing allereerst vanuit de basis moet komen, vanuit de huisartsen zelf”, zegt Van Sambeek.

,,Daarom komen we in actie. Want het is en blijft een prachtig vak. Doordat je voor lange tijd verbonden bent met een groep patiënten, leer je de mensen beter kennen. Je ziet beter wat ze nodig hebben, en zij vertrouwen meer op jouw uitleg en advies. En als praktijkhouder kan je je eigen visie ook realiseren in het grotere geheel van praktijk en personeel.”

Volgens Van Sambeek zijn jonge huisartsen vooral bezorgd of ze genoeg tijd voor zichzelf en hun gezin overhouden. ,,Als praktijkhoudend huisarts wordt je verantwoordelijk voor alles. Het meedraaien in nachtdiensten, vergaderingen met de huisartsenbond LHV, overleg met je gemeente. Maar wij laten jonge artsen zien dat je als praktijkhouder zelf aan het stuur staat. Je hebt veel vrijheid om je werktijd in te delen: wanneer zijn de spreekuurtijden, wat doe je digitaal of face to face, vergader je overdag of in de avond?”

Samendokteren wil ook stoppende huisartsen tot steun zijn. ,,Huisartsen kunnen zich bij ons melden. Het beste is als je daar al twee jaar van tevoren over na gaat denken. Is jouw praktijk een solopraktijk, dan ben je minder aantrekkelijk voor een jonge huisarts dan als je je aansluit bij een gezondheidscentrum. Zie je veranderingen niet zitten, dan kunnen wij eventueel de praktijk tijdelijk overnemen. We hebben al een praktijkmanager die ons daarbij kan helpen”, zegt Van Sambeek. ,,Niet omdat we een tweede Co-Med willen worden, maar omdat we dan de tijd hebben een jonge huisarts warm te laten draaien voor overname.”

Write a comment:

*

Your email address will not be published.