Eindhovens Dagblad – 13 juni 2023

Huisartsen Stijn van Kerkhoven (l) en Caspar van Sambeek in het Gezondheidscentrum Waalre-dorp. Ze coachen jonge huisartsen om hen te stimuleren praktijkhoudend huisarts te worden. © Juan Vrijdag / DCI Media

Hulp voor huisarts die start of stopt: ‘We willen voorkomen dat commerciële partijen praktijken overnemen’

WAALRE – Jonge huisartsen in de regio kunnen voortaan rekenen op advies en coaching van ervaren praktijkhouders, als zij twijfelen over de overname van een praktijk. Omgekeerd krijgen huisartsen in Zuidoost-Brabant die willen stoppen ook hulp aangeboden.

,,We willen voorkomen dat commerciële partijen praktijken overnemen”, zeggen Stijn van Kerkhoven (46) en Caspar van Sambeek (55), initiatiefnemers van Samendokteren. Onlangs kwam zo’n partij nog negatief in het nieuws: Co-Med moest een praktijk in Reusel sluiten.

Achttien jonge huisartsen krijgen nu coaching

,,Onze missie is praktijken te behouden voor bij wie ze thuishoren: de praktijkhoudende huisarts.” Van Kerkhoven en Van Sambeek zijn daarom dit jaar gestart met een groep van achttien jonge huisartsen die eventueel wel praktijkhoudend huisarts willen worden.

,,Heel leuk om te doen, ze zijn superenthousiast. We komen om de zes tot acht weken bij elkaar. Zij kunnen aangeven welke beren ze op de weg zien. Denk bijvoorbeeld aan personeelsmanagement en financiën. Wij bieden advies en coaching. En op termijn hopen we mensen uit deze groep ook te kunnen koppelen aan huisartsen die willen stoppen.” Ze zijn inmiddels ook in gesprek met een Helmondse huisarts die op termijn een opvolger zoekt.

De twee huisartsen kunnen putten uit een schat aan ervaring. Van Kerkhoven is al achttien jaar huisarts in Maarheeze, Van Sambeek is al 23 jaar praktijkhouder in Waalre. Beide zijn ook verbonden aan de Veldhovense zorggroep PoZoB en actief voor de huisartsenopleiding van de Universiteit van Maastricht.

Vanda van der Kooi  Bron: ED

Write a comment:

*

Your email address will not be published.