Ik wil graag praktijk­hou­der worden, maar ik merk dat het moeilijk is om de juiste connectie te maken.

Sjoerd Gulikers, huisarts

,,Ik ben vanuit Amsterdam naar Vught verhuisd, omdat mijn familie in Brabant zit. Ik wil graag praktijkhouder worden, maar ik merk dat het moeilijk is om de juiste connectie te maken. Ik denk dat een website kan helpen, er is nu geen medium waar vraag en aanbod samenkomt.”

Gulikers heeft goede hoop dat hij via Samendokteren de overstap naar een eigen praktijk alsnog kan maken. Een andere deelnemer, Veerle Kuijs uit Vught, hoopt dat over een paar jaar te doen. ,,Voor mij is vooral de uitleg van Samendokteren over de financiële kant belangrijk. Een praktijk moet tenslotte ook rendabel zijn, je bent als huisarts ook ondernemer.”

Co-Med stopt voorlopig met overnames

Het commerciële bedrijf Co-Med stopt tijdelijk met het overnemen van huisartsenpraktijken. Het wil eerst intern orde op zaken stellen.

Co-Med heeft de afgelopen jaren in het hele land praktijken overgenomen, waaronder in Helmond, Eindhoven, Oirschot en Tilburg. Tot voor kort ging het gewoon door met overnames, ondanks problemen bij een aantal praktijken. In Reusel ging diens praktijk eind april zelfs plots dicht.

Problemen stapelen zich op

Sindsdien stapelen de problemen zich op. De net overgenomen praktijk in Waalwijk dreigde in vakantietijd opeens op slot te gaan; de gemeente uitte haar zorgen bij verzekeraar VGZ. In Zwolle hebben collega-huisartsen Co-Med begin augustus uit de regionale spoedpost gezet. En in Breda ligt Co-Med overhoop met de huisartsen wier praktijk ze eerder overnam.

,,Bij Co-Med gaat heel veel goed, maar helaas niet alles. Dat laatste is een gevolg van de snelle groei”, aldus een woordvoerder. ,,Gesprekken over verdere overnames in de tweede helft van dit jaar zijn daarom tijdelijk ‘on hold’ gezet.”

De Inspectie Gezondheidszorg wil Co-Med een ‘aanwijzing’ opleggen: ze eist dat de zorg bij alle praktijken snel en blijvend op orde komt. Nu is er te vaak alleen een video-arts bereikbaar. Co-Med stapte hierop naar de rechter. Die oordeelde vorige maand dat Co-Med meer tijd moet krijgen om orde op zaken te stellen

Write a comment:

*

Your email address will not be published.